miercuri, 28 iulie 2010

Fotografii care au schimbat lumea

La data de 1 februarie 1968, fotograful Eddie Adams de la Associated Press reuseste sa surprinda acest cadru. In Vietnam, Nguyen Ngoc Loan, seful politiei locale il executa pe prizonierul Nguyen Van Lem. Un an mai tarziu Eddie Adams primeste premiul Pulitzer pentru aceasta fotografie. De asemenea exista si o inregistrare video a scenei, insa poza facuta de Eddie a fost considerata mult mai sugestiva.

New York Construction Workers Lunching on a Crossbeam este una din fotografiile celebre ale lumii, fiind facuta in timpul construirii GE Building din Rockefeller Center in 1932. Fotograful Charles C. Ebbets a imortalizat imaginea la data de 29 septembrie 1932 si a fost publicata la 2 octombrie acelasi an, in New York Herald Tribune. Imaginea a fost surprinsa de la nivelul 69 al cladirii!

Puternica si controversata, aceasta fotografie a generat valuri de furie in SUA la adresa teroristilor, dupa atacurile din 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene World Trade Center. Imaginea a aparut o singura data in numeroase publicatii. Apoi publicarea sa a fost oprita din cauza numarului mare de scrisori primite la redactii de la cititorii suparati ca poza exploateaza sacrificiul celui care s-a aruncat de la etaj pentru a scapa de flacari si fum. Cel care a realizat poza este Richard Drew. Acesta a declarat ca fotografia nu este legata de moartea acelui om, ci este o marturie importanta legata de evenimentele din 11 septembrie. Identitatea celui care a fost surprins in poza nu este cunoscuta nici astazi, desi au fost facute numeroase investigatii. Omayra Sánchez avea 13 ani cand vulcanul Nevado del Ruiz a erupt. Aceasta a fost prinsa intre daramaturile propriei case si a stat timp de 3 zile in apa care ii ajungea la nivelul gatului. Fotoreporterul Frank Fournier a surprins acest cadru cu cateva ore inainte ca aceasta sa moara. Desi anuntate de reprezentantii de la Crucea Rosie, autoritatile nu au putut interveni in timp util, iar decesul s-a produs din cauza hipotermiei.
Castigatoare a Premiului Pulitzer, aceasta fotografie, facuta in Sudan pe 1 martie, este socanta. Autorul ei este Kevin Carter, fotojurnalist freelancer. Acesta a surprins o fetita care se prabuseste in tentativa de a ajunge la un centru de hrana in timpul foametei care a ravasit statul african in 1993. In fundal un vultur necrofag asteapta ca micuta sa isi dea ultima suflare. Aceasta imagine, alaturi de altele realizate atunci in Sudan, l-a marcat profund pe Carter. El s-a sinucis un an mai tarziu, bantuit de ceea ce vazuse. Apropiatii sai spun ca cel mai mult l-a framantat faptul ca nu a putut sa o ajute pe fetita, deoarece i s-a interzis sa o atinga de teama ca este purtatoare a unor boli letale.








2 comentarii: